Andra Bēča
Tālrunis: +371 294 20 944
Ieva Gūtmane
Tālrunis: +371 27 866 889
Kristīne Ķeizare
Tālrunis: +371 20 229 612
Kvalitātes rādītāji
Kultūraugs
|
Mitrums, bāze, %
|
Mitrums, MAX, %
|
Piemaisījumi/ atkritumi, bāze, %
|
Piemaisījumi/ atkritumi, MAX, %
|
Graudi
|
14
|
24
|
1
|
10
|
Rapši
|
8
|
19
|
2.0
|
30
|
Lauku pupas
|
14
|
26
|
1.0
|
20
|
Kvieši ar mitrumu virs 24% – tiek pieņemti kā lopbarība.
Piegādājot lauku pupas, ar mitrumu vairāk kā 22% – tiek pieņemtas kā lopbarības pupas.
Lauku pupas ar mitrumu virs 26% NETIEK pieņemtas.
Citu kultūraugu piemaisījums
Ja attiecīgajā graudu produkcijā ir citu kultūraugu graudi virs 1% un tas pārsniedz kopējo atļauto piemaisījumu/atkritumu daudzumu, produkcija tiek ieskaitīta lopbarības grupā.
Maksimālais pieļaujamais citu kultūraugu piemaisījums lopbarībā ir 4%.
Produkcija ar citu graudu piemaisījumu virs 4% tiek uzskatīta par tās kultūras lopbarību, kurai ir zemākā vērtība. Par šādas produkcijas pieņemšanu ir atsevišķi jāvienojas.
Dīgušie graudi kviešos un miežos virs 10% – tiek skaitīti kā piemaisījumi.
RAPŠI
Eļļa – bāze 40%
Citu kultūraugu graudi tiek ieskaitīti pie piemaisījumiem/ atkritumiem, kas tiek atrēķināti no ieskaites svara.
GRAUDI
Kvieši (pamatkvalitātes) katru sezonu tiek precizētas!
Grupa
2021
|
Proteīns, %
|
Lipeklis, %
|
Tilpummasa, g/l
|
Krišanas sk., s
|
Zeleny, %
|
EKSTRA
|
> 14.5
|
28
|
> 78.0
|
> 280
|
> 50
|
A1
|
14.0 – 14.4
|
28
|
> 78.0
|
> 280
|
> 40
|
A2
|
13.5 – 13.9
|
27
|
> 78.0
|
> 260
|
> 35
|
A3
|
13.0 – 13.4
|
26
|
> 77.0
|
> 260
|
> 32
|
B1
|
12.5 – 12.9
|
26
|
> 76.0
|
> 260
|
> 30
|
B2
|
12.0 – 12.4
|
25
|
> 75.0
|
> 260
|
> 27
|
B3
|
11.5 – 11.9
|
23
|
> 74.0
|
> 240
|
> 26
|
B4
|
11.0 – 11.4
|
20
|
> 74.0
|
> 230
|
> 25
|
B5
|
10.5 – 10.9
|
–
|
> 74.0
|
> 230
|
> 22
|
L
|
0 – 10.4
|
–
|
|
< 230
|
|
Rozā graudi kviešos līdz 0.3% – tiek pieņemti atbilstoši kvalitātes grupai.
Rozā graudi kviešos no 0.4 – 1.5 % – tiek pieņemti kā lopbarība.
Rozā graudi vairāk kā 5% – netiek pieņemti.
Rudzi
Grupa
|
Tilpummasa, g/l
|
Krišanas sk., s
|
Pārtika (A)
|
> 720
|
> 120
|
Lopbarība (L)
|
< 720
|
< 120
|
Melnie graudi (Claviceps purpurea) jeb “vilka zobi” pieļaujami ne vairāk kā 0.05%.
Mieži
Grupa
|
Tilpummasa, g/l
|
Pārtika
|
> 600
|
Lopbarība (L)
|
< 600
|
Auzas
Grupa
|
Tilpummasa, g/l
|
Pārtika (A)
|
> 520
|
Lopbarība (L)
|
450 – 520
|
Lauku pupas
Grupa
|
Šķeltās, lauztās, sažuvušās, %
|
Kukaiņu bojājumi, %
|
Ar citu krāsojumu (ieskaitot plankumainās), %
|
Melnās, %
|
Pārtikas pupas (1)
|
< 5.0
|
< 3.0
|
< 4.0
|
< 0.5
|
Pārtikas pupas (2)
|
5.1 – 8.0
|
3.1 – 5.0
|
4.1 – 8.0
|
< 0.5
|
Lopbarības pupas
|
< 15
|
–
|
–
|
–
|
Puvušas un/vai pelējušas pupas nav pieļaujamas.
Pamatprasības visiem produkcijas veidiem:
-
produkcijai ir jāatbilst pienācīgai tirdzniecības kvalitātei, ar tai raksturīgo smaržu un krāsu;
-
nedrīkst būt termiski bojāta;
-
bez slimībām;
-
nav pieļaujama dzīvu labības kaitēkļu klātbūtne;
-
audzēšanā drīkst būt pielietoti tikai tiesību normās atļautie Augu aizsardzības līdzekļi un minerālmēsli, kā arī ievērotas lietošanas devas un kārtība;
-
pēc novākšanas produkcija nedrīkst būt ķīmiski apstrādāta;
-
nedrīkst būt ģenētiski modificēta;
-
nav pieļaujami kodināti graudi;
-
nav pieļaujami melnplaukas bojāti graudi.