Graudu realizācija

Andra Bēča
Tālrunis: +371 2942 0944
Ieva Jerumane
Tālrunis: +371 2566 7791

Kvalitātes rādītāji

Kultūraugs

Mitrums, bāze, %

Piemaisījumi/ atkritumi, bāze, %

Piemaisījumi/ atkritumi, MAX, %

Graudi

14

1

10

Rapši

8

2

20

Lauku pupas

14

1

20

Citu kultūraugu piemaisījums
Ja attiecīgajā graudu produkcijā ir citu kultūraugu graudi virs 1%, produkcija tiek ieskaitīta lopbarības grupā.
Maksimālais pieļaujamais citu kultūraugu piemaisījums lopbarībā ir 4%.
Produkcija ar citu graudu piemaisījumu virs 4% tiek uzskatīta par tā kultūrauga lopbarību, kam ir zemākā vērtība. Par šādas produkcijas pieņemšanu ir atsevišķi jāvienojas.

Dīgušie graudi kviešos un miežos virs 10% tiek skaitīti kā piemaisījumi.

Rapši

Citu kultūraugu graudi tiek ieskaitīti pie piemaisījumiem/ atkritumiem, kas tiek atrēķināti no ieskaites svara.

Kvieši

Grupa

Proteīns, %

Lipeklis, %

Tilpummasa, g/l

Krišanas sk., s

Zeleny, %

A+

>14.5

>28

>780

>280

>50

A

>13.5

>26

>760

>250

>30

B

>12.0

>23

>750

>240

>22

B-

>11.0

>21

>750

>240

>22

L

<11.0

<21

<750

<240

<22

Rudzi

Grupa

Tilpummasa, g/l

Krišanas sk., s

Pārtika (A)

>720

>120

Lopbarība (L)

<720

<120

Melnie graudi (Claviceps purpurea) jeb “vilka zobi” pieļaujami ne vairāk kā 0.05%.

Mieži

Tilpummasa >600 g/l

Auzas

Grupa

Tilpummasa, g/l

Pārtika (A)

>520

Lopbarība (L)

<520 >450

Lauku pupas

Grupa

Šķeltās, lauztās, sačokurojušās, %

Kukaiņu bojājumi, %

Ar citu krāsojumu (ieskaitot plankumainās), %

Melnās, %

Pārtikas pupas

<4.0

<4.0

<5.0

<0.5

Lopbarības pupas

Piegādājot lauku pupas ar mitrumu vairāk kā 22%, tās tiek skaitītas kā lopbarības pupas.
Lauku pupas ar mitrumu virs 26% NETIEK pieņemtas.
Lauku pupas OSTĀ pieņem ar mitrumu līdz 15%.
Lauku pupas OSTĀ pieņem ar atkritumu piemaisījumiem līdz 2%.

Pamatprasības visiem produkcijas veidiem:

  • produkcijai ir jāatbilst pienācīgai tirdzniecības kvalitātei, ar tai raksturīgo smaržu un krāsu;

  • nedrīkst būt termiski bojāta;

  • bez slimībām;

  • nav pieļaujama dzīvu labības kaitēkļu klātbūtne;

  • audzēšanā drīkst būt pielietoti tikai tiesību normās atļautie Augu aizsardzības līdzekļi un minerālmēsli, kā arī ievērotas lietošanas devas un kārtība;

  • pēc novākšanas produkcija nedrīkst būt ķīmiski apstrādāta;

  • nedrīkst būt ģenētiski modificēta.