Andra Bēča
Tālrunis: +371 294 20 944
Ieva Gūtmane
Tālrunis: +371 27 866 889
Kvalitātes rādītāji
Kultūraugs
|
Mitrums, bāze, %
|
Piemaisījumi/ atkritumi, bāze, %
|
Piemaisījumi/ atkritumi, MAX, %
|
Graudi
|
14
|
1
|
10
|
Rapši
|
8
|
2
|
20
|
Lauku pupas
|
14
|
1
|
20
|
Citu kultūraugu piemaisījums
Ja attiecīgajā graudu produkcijā ir citu kultūraugu graudi virs 1%, produkcija tiek ieskaitīta lopbarības grupā.
Maksimālais pieļaujamais citu kultūraugu piemaisījums lopbarībā ir 4%.
Produkcija ar citu graudu piemaisījumu virs 4% tiek uzskatīta par tā kultūrauga lopbarību, kam ir zemākā vērtība. Par šādas produkcijas pieņemšanu ir atsevišķi jāvienojas.
Dīgušie graudi kviešos un miežos virs 10% tiek skaitīti kā piemaisījumi.
Rapši
Citu kultūraugu graudi tiek ieskaitīti pie piemaisījumiem/ atkritumiem, kas tiek atrēķināti no ieskaites svara.
Kvieši (pamatkvalitātes) katru sezonu tiek precizētas!
Grupa
2018 |
Proteīns, %
|
Lipeklis, %
|
Tilpummasa, g/l
|
Krišanas sk., s
|
Zeleny, %
|
A+
|
>14.5
|
>28
|
>780
|
>280
|
>50
|
A
|
>13.5
|
>27
|
>760
|
>250
|
>30
|
B
|
>12.0
|
>23
|
>750
|
>240
|
>22
|
B-
|
>11.0
|
>21
|
>750
|
>240
|
>22
|
L
|
<11.0
|
<21
|
<750
|
<240
|
<22
|
Rudzi
Grupa
|
Tilpummasa, g/l
|
Krišanas sk., s
|
Pārtika (A)
|
>720
|
>120
|
Lopbarība (L)
|
<720
|
<120
|
Melnie graudi (Claviceps purpurea) jeb “vilka zobi” pieļaujami ne vairāk kā 0.05%.
Mieži
Tilpummasa >600 g/l
Auzas
Grupa
|
Tilpummasa, g/l
|
Pārtika (A)
|
>520
|
Lopbarība (L)
|
<520 >450
|
Lauku pupas
Grupa
|
Šķeltās, lauztās, sačokurojušās, %
|
Kukaiņu bojājumi, %
|
Ar citu krāsojumu (ieskaitot plankumainās), %
|
Melnās, %
|
Pārtikas pupas
|
<4.0
|
<4.0
|
<5.0
|
<0.5
|
Lopbarības pupas
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Piegādājot lauku pupas ar mitrumu vairāk kā 22%, tās tiek skaitītas kā lopbarības pupas.
Lauku pupas ar mitrumu virs 26% NETIEK pieņemtas.
Lauku pupas OSTĀ pieņem ar mitrumu līdz 15%.
Lauku pupas OSTĀ pieņem ar atkritumu piemaisījumiem līdz 2%.
Pamatprasības visiem produkcijas veidiem:
-
produkcijai ir jāatbilst pienācīgai tirdzniecības kvalitātei, ar tai raksturīgo smaržu un krāsu;
-
nedrīkst būt termiski bojāta;
-
bez slimībām;
-
nav pieļaujama dzīvu labības kaitēkļu klātbūtne;
-
audzēšanā drīkst būt pielietoti tikai tiesību normās atļautie Augu aizsardzības līdzekļi un minerālmēsli, kā arī ievērotas lietošanas devas un kārtība;
-
pēc novākšanas produkcija nedrīkst būt ķīmiski apstrādāta;
-
nedrīkst būt ģenētiski modificēta.